Makaron pszenny/durum

Wśród najczęściej i najchętniej wybieranych produktów z grupy prowiantu suchego, niepodważalnie króluje makaron. Najbardziej znanym spośród jego rodzajów jest makaron pszenny – jasny, plastyczny, pozwalający uformować się w dowolny kształt. Z tego powodu to właśnie makaron jest najchętniej wybieranym składnikiem domowego obiadu. Nic w tym dziwnego – wystarczy dodać do niego warzywa lub mięso i sos oraz odrobinę sera i obiad gotowy. Jakie wartości ma najzwyklejszy makaron pszenny? Podpowiadamy, dlaczego warto znaleźć dla niego miejsce w swoich kuchennych szafkach.

Makaron pszenny – czym jest?

Makaron pszenny powstaje z pszenicy, jednak mimo wykorzystania pojedynczego rodzaju ziarna, można znaleźć bardzo zróżnicowane formy makaronu. W naszym sklepie internetowym EKO Hillar znaleźć można produkty z pszenicy durum czystej lub z dodatkiem alg lub jajek. Makarony dostępne są w tradycyjnym kształcie, jak gniazda czy świderki, makaron w kształcie zwierzątek przeznaczony dla dzieci oraz makaron ekologiczny z jajkami, świetnie pasujący do rosołu.

Czy makaron pszenny jest zdrowy?

W powszechnym przekonaniu makaron pszenny nie należy do produktów o bogatych wartościach odżywczych, dlatego raczej nie jest wybierany przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Jeśli jednak zależy Ci na pełnowartościowej diecie, nie musisz rezygnować z obecności w niej makaronu pszennego. Aby zwiększyć jego właściwości zdrowotne wystarczy połączyć go z dużą ilością warzyw, również strączkowych. Sam makaron pszenny nie jest też tak niezdrowy, jak się powszechnie uważa, ponieważ zawiera takie składniki jak minerały (fosfor, potas, magnez i wapń) oraz witaminy z grupy B.

Makaron pszenny – kto powinien na niego uważać?

Niezależnie od dodatków warzywnych, makaron pszenny powinny z ostrożnością stosować osoby o specyficznych potrzebach żywieniowych. Ze względu na zawartość mąki pszennej, makaron pszenny ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego też osoby, które zwracają uwagę na zawartość węglowodanów w diecie, powinny pilnować jego obecności w kuchni. Z powodu mąki, makaron pszenny zawiera również gluten. Substancja ta jest nieszkodliwa dla osób bez alergii i nietolerancji pokarmowych, jednak w przypadku osób uczulonych lub borykających się z celiakią, lepiej wybrać makaron bezglutenowy.