Makaron orkiszowy

Wśród wielu dostępnych na rynku dodatków obiadowych, makaron zdecydowanie cieszy się największą popularnością. Nie powinno to dziwić – wystarczy wrzucić go do gorącej wody, dodać ulubione warzywa lub mięso, nieco sosu i proste danie już gotowe. Jednak jeśli zależy Ci na zwiększeniu wartości odżywczych posiłku, warto wybrać inny niż tradycyjny makarony. Dlaczego warto wybrać makaron orkiszowy? W jaki sposób makaron orkiszowy może zwiększyć wartość spożywczą posiłku?

Makaron orkiszowy – czym jest?

Orkisz jest jedną z odmian pszenicy. Ponieważ zboże to kiepsko znosi duże dawki nawozów, jego uprawy w większości są ekologiczne. Z tego powodu sam orkisz oraz jego wyroby są dzisiaj dość niszowe i trudno dostępne. Makaron orkiszowy dostępny w EKO Hillar również jest produktem ekologicznym, co poświadcza odpowiedni certyfikat. Warto pamiętać, że orkisz – jako pszenica – zawiera gluten, dlatego też nie powinien być zamiennikiem innych produktów glutenowych dla osób z nietolerancją.

Makaron orkiszowy – właściwości zdrowotne

Pomimo zawartości glutenu, makaron orkiszowy należy do zdecydowanie zdrowszych produktów spożywczych, niż tradycyjny makaron pszenny. Sam gluten orkiszowy ma też inną strukturę niż gluten pszenny, białko z orkiszu jest łatwiej przyswajalne przez organizm. Dlatego osoby cierpiące na nietolerancję glutenu czują się lepiej po orkiszu, niż po pszenicy. W składzie orkiszu znajduje się więcej białek niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W makaronie orkiszowym większa jest też liczba ważnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, za to nie występują w nim szkodliwe kwasy nasycone.

Wśród składników, jakie zawiera makaron orkiszowy, znajdują się również minerały takie jak żelazo, fosfor czy cynk oraz witaminy z grupy B, witamina A i K.

Czy makaron orkiszowy jest kaloryczny?

Zawartość kaloryczna uzależniona jest od tego, co, poza mąką, znajduje się w składzie konkretnego składnika. Im prostszy skład, tym mniejsza zawartość kalorii. Warto jednak zwrócić uwagę, że makaron orkiszowy ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż makaron pszenny, przez co nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę.