Makaron gryczany
Makarony należą do najpopularniejszych w Polsce dodatków obiadowych. Nic w tym dziwnego – wystarczy chwila gotowania, dodanie sosu i można cieszyć się gotowym posiłkiem. Jeśli jednak zależy Ci na właściwościach odżywczych takiego posiłku, warto zadbać o odpowiednie składniki w sosie. Można również zwrócić szczególną uwagę na sam makaron i najpowszechniej stosowany makaron pszenny zamienić na jego alternatywną wersję. Wśród nich znajduje się między innymi makaron gryczany. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto zamienić tradycyjne makarony na makaron gryczany?
Makaron gryczany – co to jest?
Podobnie jak makaron pszenny, makaron gryczany powstaje z mąki. Jednak w tym wypadku bazą dla mąki jest ziarno gryki. Za pomocą odpowiednich form i metod makaron gryczany może przyjąć dowolny kształt. Dlatego też makaron z gryki może być stosowany zamiennie z pszennym. W sklepie internetowym EKO Hillar dostępny jest ekologiczny makaron gryczany z certyfikatem potwierdzającym standard produktu.
Makaron gryczany – właściwości zdrowotne
Zamiana makaronu pszennego na gryczany sprawi, że w diecie znajdzie się więcej zdrowych składników odżywczych. Szczególnie istotna jego obecność w diecie będzie dla osób ze zdiagnozowaną niedokrwistością. Makaron gryczany zawiera bowiem takie składniki jak wapń, żelazo, fosfor czy potas, a także witaminy: B1 oraz E. Makaron gryczany będzie też pozytywnie wpływał na poziom złego cholesterolu, dlatego zaleca się, by znalazł się w jadłospisie osób z problemami miażdżycowymi i nadciśnieniem. W gryce znajduje się również rutyna, która wzmacnia naczynia krwionośne – co wpłynie korzystnie na stan osób chorujących na żylaki.
Makaron gryczany a gluten
Makaron gryczany staje się coraz popularniejszy również ze względu na to, że należy do grupy makaronów pozbawionych glutenu. Jeśli w diecie powinno się wykluczyć lub ograniczyć ilość spożywanego glutenu, zamiana makaronu pszennego na gryczany pozwoli spełnić te wymagania. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu do makaronu pszennego, makaron gryczany różni się smakiem – gryka jest wyraźnie wyczuwalna i charakterystyczna, w przeciwieństwie do stosunkowo neutralnego smaku pszenicy.