Kasza orkiszowa

Kasze należą do najpopularniejszych w Polsce dodatków obiadowych. Kaszy gryczanej czy jęczmiennej nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak na sklepowych półkach online i na żywo można znaleźć znacznie więcej rodzajów kasz. Należy do nich również ekologiczna kasza orkiszowa. Jakie są właściwości tej szczególnej kaszy? Czy warto dodawać ją do posiłków?

Ekologiczna kasza orkiszowa – czym jest?

Dostępna w wielu miejscach kasza orkiszowa jest pochodną jednej ze starszych odmian pszenicy. Orkisz charakteryzuje się nieco mniejszą od zwykłej pszenicy zawartością glutenu, ma też większą od niej kaloryczność. Z tego powodu zaleca się gotować ją na wodzie lub niskotłuszczowym mleku, dzięki temu staje się bardziej lekkostrawna. Dostępna w EKO Hillar ekologiczna kasza orkiszowa spełnia wymogi dotyczące zarówno procesu produkcji, jak i wpływu hodowli na środowisko.

Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne

Ekologiczna kasza orkiszowa jest źródłem wielu istotnych dla funkcjonowania organizmu składników mineralnych i odżywczych. Z tego powodu w czasach zwiększającej się świadomości na temat zdrowego żywienia, rośnie również popularność kaszy orkiszowej. W jej składzie znajdują się między innymi:

białko – będące ważnym budulcem tkanki mięśniowej, istotne dla odbudowy zużywających się tkanek, jest też podstawowym składnikiem większości płynów ustrojowych oraz ciał odpornościowych;
witaminy z grupy B – niezbędne w procesach metabolicznych oraz podczas wytwarzania czerwonych krwinek, wpływają też pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego;
pierwiastki: selen, żelazo, mangan, cynk, miedź.

Zawarte w kaszy orkiszowej nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią funkcję ochronną w układzie krwionośnym. Zabezpieczają one ściany żył przed złym cholesterolem i miażdżycą.
Ekologiczna kasza orkiszowa – wykorzystanie

Kaszą orkiszową można zastąpić ziemniaki lub ryż w tradycyjnych daniach obiadowych. Z powodzeniem można ją również dodawać do sałatek i zup. Czas gotowania kaszy orkiszowej wynosi około 30 minut. Należy pamiętać, by w trakcie gotowania jej nie mieszać.