Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna to składnik bardzo dobrze znany ludzkości od lat. Dodawana jest do krupniku, może też znaleźć się na talerzu jako zamiennik ryżu, ziemniaków, czy też innego rodzaju kasz. Kasza jęczmienna ma bardzo delikatny smak, za którym kryje się prawdziwa bomba odżywcza. Jakie właściwości ma kasza jęczmienna? Dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu?
Ekologiczna kasza jęczmienna – czym jest?
Do produkcji kaszy jęczmiennej wykorzystywane jest ziarno jęczmienia. Historycznie jęczmień był obecny podczas przyrządzania posiłków już 7000 lat p.n.e. Zboże to pochodzi z obszarów półwyspu arabskiego. Dzisiaj głównym zastosowaniem jęczmienia jest produkcja kasz. Ekologiczna kasza jęczmienna dostępna w sklepie internetowym EKO Hillar posiada certyfikaty potwierdzające brak negatywnego wpływu hodowli i procesu produkcji na środowisko.
Kasza jęczmienna – rodzaje
Kasza jęczmienna występuje w kilku rodzajach. Każdy z nich posiada inne zastosowanie, a wartości odżywcze kaszy jęczmiennej różnią się w zależności od wybranego rodzaju.
- Pęczak zwykły – całe bielmo uzyskiwane po obłuskania oczyszczonego ziarna.
- Pęczak obtaczany – uzyskiwane w trakcie wielokrotnego obłuskiwania ziarna, które następnie jest obtaczane w specjalnej maszynie. Dzięki temu pozbywa się resztek łusek i zyskuje gładką powierzchnię.
- Kasza łamana – rozdrobniona kasza pęczak.
- Kasza perłowa – kasza łamana o polerowanej powierzchni.
Kasza jęczmienna – właściwości odżywcze
Kasza jęczmienna pęczak jest bogatsza w białko i bardziej kaloryczna od kaszy perłowej. Ponadto w kaszach jęczmiennych występują związki i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich witaminy z grupy B, ale również witaminy E, A oraz K. Ponadto warto zwrócić uwagę na sporą zawartość selenu, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. W kaszy jęczmiennej występują także magnez, wapń, potas i fosfor.
Kasza jęczmienna – dla kogo?
Kasza jęczmienna, zwłaszcza pęczak, polecana jest osobom odchudzającym się. Pęcznieje ona w żołądku, co pozwala na dłużej zaspokoić uczucie głodu. Kasza jęczmienna ma również korzystny na stan zdrowia osób z cukrzycą, oraz często zmagających się z zaparciami.